Elite OMEGA 3

89 PLN

Elite OMEGA 3

89,00 

Szacuje się, że 80% światowej populacji charakteryzuje się niskim spożyciem kwasów omega-3.

Badania wykazały, że tłuszcze omega-3 są niezbędne do rozwoju, utrzymania i ochrony struktur ośrodkowego układu nerwowego od poczęcia, a także niewątpliwie przez całe życie. Toczy się debata na temat względnego znaczenia EPA w porównaniu z DHA, ale istnieje ogólny konsensus naukowy, że zarówno EPA, jak i DHA przyczyniają się do zdrowia i rozwoju poznawczego, a także dobrego samopoczucia psychicznego, uczenia się i nastroju.

 

 

Tłuszcze stanowią 60 procent mózgu i nerwów, które obsługują każdy system w naszym ciele. Jest więc oczywiste, że im lepszy tłuszcz w diecie, tym lepiej funkcjonuje nasz organizm.

 

In stock

cecha Zdrowa Pamięć

cecha Zdrowe Serce

cecha Dobre Samopoczucie

cecha Wysoka zawartość kwasów EPA i DHA

— OR  —

— OR  —

Description

Elite OMEGA 3

Czym są omega-3?

Kwasy tłuszczowe omega-3 to niezbędne tłuszcze. Chociaż pełnią one wiele funkcji w naszym ciele i są ważne dla optymalnego zdrowia, nasz organizm nie jest w stanie ich wytwarzać, dlatego musimy je dostarczać z zewnątrz.

Trzy kluczowe rodzaje tłuszczów omega-3 to:

  1. ALA (kwas alfa-linolenowy):  Znajduje się w niektórych wysokotłuszczowych produktach roślinnych, zwłaszcza w nasionach lnu, nasionach chia i orzechach włoskich.
  2. EPA (kwas eikozapentaenowy):  Znajduje się w tłustych rybach, owocach morza, oleju rybnym i oleju z alg.
  3. DHA (kwas dokozaheksaenowy):  Znajduje się w tłustych rybach, owocach morza, olejach rybnych i oleju z alg.

Należy pamiętać, że chociaż ALA jest kwasem omega-3, musi zostać przekształcony w kwasy tłuszczowe omega-3 o dłuższym łańcuchu EPA lub DHA, aby zapewnić jakiekolwiek związane z tym korzyści zdrowotne. Niestety, ludzkie ciało nie radzi sobie dobrze z konwersją ALA. Badania pokazują, że konwertujemy ALA do EPA i DHA tylko w około 5%, tak więc, koniecznym jest uzupełnianie omega 3 w naszej diecie.Kwasy tłuszczowe omega-3 występują w dużych stężeniach w żywności, takiej jak dzikie ryby zimnowodne, siemię lniane, oleje z alg i nasiona chia. Chociaż te pokarmy są powszechne, większość z nas nie spożywa ich w wystarczających ilościach.

Szacuje się, że 80% światowej populacji ma niskie spożycie kwasów omega-3.

Badania wykazały, że tłuszcze omega-3 są niezbędne do rozwoju, utrzymania i ochrony struktur ośrodkowego układu nerwowego od poczęcia, a także niewątpliwie przez całe życie. Toczy się debata na temat względnego znaczenia EPA w porównaniu z DHA, ale istnieje ogólny konsensus naukowy, że zarówno EPA, jak i DHA przyczyniają się do zdrowia i rozwoju poznawczego, a także dobrego samopoczucia psychicznego, uczenia się i nastroju.

Wiemy doskonale o właściwościach kwasów Omega 3 i wpływie na układ sercowo naczyniowy, czy też ogólnie zdrowie, ale czy mamy świadomość jak omawiane kwasy tłuszczowe oddziaływują na mózg, układ nerwowy i funkcje kognitywne?

Tłuszcze stanowią 60 procent mózgu i nerwów, które obsługują każdy system w naszym ciele. Jest więc oczywiste, że im lepszy tłuszcz w diecie, tym lepiej funkcjonuje nasz organizm.

 EPA i DHA są niezbędnymi elementami budulcowymi zdrowych błon komórkowych. Te błony komórkowe zapewniają krytyczne wsparcie dla łączności mózgu, która wspierają:

  • Zdrowa pamięć
  • Funkcje kognitywne
  • Dobre samopoczucie emocjonalne

Jak ważny jest DHA dla rozwoju mózgu?

Rozważ kilka wyników badań:

  • Niemowlęta, które mają małą ilość DHA w swojej diecie, wykazują wolniejszy rozwój mózgu i obniżoną ostrość wzroku.
  • Kultury, których dieta jest bogata w kwasy tłuszczowe omega 3 (takie jak Eskimosi, którzy jedzą dużo ryb) mają mniejszą częstość występowania chorób zwyrodnieniowych ośrodkowego układu nerwowego, takich jak stwardnienie rozsiane.
  • Stwierdzono, że zwierzęta doświadczalne, których dieta jest uboga w DHA, mają mniejsze mózgi i opóźniony rozwój ośrodkowego układu nerwowego.
  • Wykazano, że niektóre dzieci o słabych wynikach w szkole z powodu ADD mają niewystarczającą ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych w swojej diecie.

Opublikowane badania kliniczne sugerują, że EPA ma szczególne powinowactwo do stanów związanych ze zmienionym nastrojem i zachowaniem, w tym:

  • Depresja
  • Choroba afektywna dwubiegunowa
  • Schizofrenia
  • ADHD

Optymalne poziomy fosfolipidów DHA są skorelowane pozytywnie z pompą sodowo-potasową  w mózgu ssaków.

aktywność NA+/K+-ATP pomaga:

-utrzymać niskie stężenia sodu pozakomórkowego i wyższy wewnątrzkomórkowy poziom potasu, co ułatwia transdukcje sygnału, generowanie i przekazywanie sygnałów elektrycznych w mózgu.

-wspomagają aktywność mózgu

-DHA nadzoruje uwalnianie i tworzenie pęcherzyków neuroprzekaźników w błonie synaptycznej i wiązanie między neuroprzekaźnikami a receptorami postsynaptycznymi.

– Wykazano, że została wzmocniona produkcja glutaminianu, dopaminy, acetylocholiny i serotoniny  poprzez wzrost spożycia omega-3 (zmiana w produkcji lub dostępność neuroprzekaźników w szczelinie synaptycznej prawdopodobnie wpływa na aktywność nerwową i ostatecznie wydajność poznawcza).

-zwiększona produkcja  tlenku azotu (NO)-regulacja napięcia naczyniowego poprzez wzrost produkcji NO może prowadzić do wzrostu perfuzji krwi mózgowej .

-neuroprotekcja (wzrost produkcji czynnika neurotroficznego pochodzenia mózgowego)

DHA jest najważniejszym kwasem omega-3 dla zdrowia mózgu, stanowi 97% kwasów tłuszczowych omega 3 znajdującyh się w mózgu.

DHA jest krytycznym składnikiem strukturalnym kory mózgowej  , obszaru mózgu odpowiedzialnego za pamięć, język, kreatywność, osąd, emocje i osobowość.

1. LĘK I DEPRESJA

Niski poziom omega-3 powiązano z lękiem, depresją i chorobą afektywną dwubiegunową. Studenci medycyny borykający się ze stresem przed egzaminem wykazali 20% zmniejszenie lęku podczas przyjmowania suplementów omega-3.

Przegląd badań na osobach z zaburzeniami nastroju wykazał, że kwasy omega-3 mają znaczące właściwości przeciwdepresyjne.

Jedno z badań wykazało, że suplementacja omega-3 jest skutecznym, szybko działającym antydepresantem.

Już po trzech tygodniach suplementacji aż 69% uczestników badania nie spełniało już kryteriów depresji.

Dodatkowo wykazani, że ośmiotygodniowa suplementacja EPA jest tak samo skuteczna, jak Prozac w leczeniu poważnych zaburzeń depresyjnych.

Natomiast, gdy EPA był przyjmowany razem z fluoksetyną, wyniki były nawet lepsze niż przyjmowanie samej fluoksetyny lub EPA

2. ZESPÓŁ NADPOBUDLIWOŚCI PSYCHORUCHOWEJ Z DEFICYTEM UWAGI (ADHD)

Dzieci i młodzież z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) mają niższy poziom kwasów omega 3 we krwi , co sugeruje, że suplementacja może być pomocna.

Przegląd systematyczny 52 badań na dzieciach z ADHD wykazał, że suplementacja Omega 3 są najbardziej obiecującymi interwencjami w przypadku ADHD.

Jedno z badań wykazało, że studenci zażywający omega-3 radzili sobie lepiej w czytaniu i ortografii i wykazywali zmniejszenie ogólnych objawów ADHD.

W innym badaniu podawanego dzieciom wysokie dawki kwasów omega 3 (do 16 gramów dziennie) i stwierdzono, że suplementy były dobrze tolerowane i powodowały znaczną poprawę nieuwagi, nadpobudliwości i zachowań.

3. ROZWÓJ MÓZGU U DZIECI 

Tłuszcze omega-3 są niezbędne zarówno dla młodych matek, jak i ich dzieci.

Depresja poporodowa dotyka 15% wszystkich młodych mam.

Kiedy młode matki zmagające się z depresją poporodową otrzymywały suplementy omega-3, wykazywały co najmniej 50% redukcję objawów według dwóch standardowych skal depresji.

Omega-3 mają kluczowe znaczenie dla rozwoju mózgu i układu nerwowegou niemowląt i dzieci.

Uzyskanie wystarczającej ilości kwasów omega-3 podczas ciąży wiąże się z licznymi korzyściami dla dziecka w tym zmniejszeniem ryzyka porażenia mózgowego, zaburzeń ze spektrum autyzmu i ADHD.

4. URAZY MÓZGU

Zgodnie z badaniami naukowymi  i doświadczeniem klinicznym, agresywne dawki  kwasów tłuszczowych omega-3 może być korzystne w przypadku urazów mózgu.

5. SPADEK FUNKCJI POZNAWCZYCH I UTRATA PAMIĘCI

Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią przed upośledzeniem umysłowym związanym z wiekiem i mogą wspomagać uczenie się i pamięć u dorosłych w każdym wieku, od młodych dorosłych po osiemdziesięcolatków.

Brak kwasów omega-3 może spowodować, że Twój mózg w wymierny sposób się kurczy i szybciej zestarzeje.

Liczne badania potwierdzają, że seniorzy z wyższymi poziomami kwasów omega-3, w szczególności DHA, mają znacznie mniejsze ryzyko rozwoju demencji lub choroby Alzheimera.

Szacuje się, że 80% światowej populacji charakteryzuje się niskim spożyciem kwasów omega-3.

Badania wykazały, że tłuszcze omega-3 są niezbędne do rozwoju, utrzymania i ochrony struktur ośrodkowego układu nerwowego od poczęcia, a także niewątpliwie przez całe życie. Toczy się debata na temat względnego znaczenia EPA w porównaniu z DHA, ale istnieje ogólny konsensus naukowy, że zarówno EPA, jak i DHA przyczyniają się do zdrowia i rozwoju poznawczego, a także dobrego samopoczucia psychicznego, uczenia się i nastroju.

 

 

Tłuszcze stanowią 60 procent mózgu i nerwów, które obsługują każdy system w naszym ciele. Jest więc oczywiste, że im lepszy tłuszcz w diecie, tym lepiej funkcjonuje nasz organizm.

 

Co wyróżnia nasz produkt?

icon

Wysoka zawartość kwasów EPA i DHA

Elite Omega 3 zawiera w swoim składzie 750mg kwasów EPA i DHA.

icon

Stworzony w oparciu o naukę

Skład został stworzony na podstawie badań naukowych.

icon

Bez zbędnych wypełniaczy i sztucznych substancji

W naszych produktach dbamy o naturalność.

Opis produktu

Elite OMEGA 3

Czym są omega-3?

Kwasy tłuszczowe omega-3 to niezbędne tłuszcze. Chociaż pełnią one wiele funkcji w naszym ciele i są ważne dla optymalnego zdrowia, nasz organizm nie jest w stanie ich wytwarzać, dlatego musimy je dostarczać z zewnątrz.

Trzy kluczowe rodzaje tłuszczów omega-3 to:

  1. ALA (kwas alfa-linolenowy):  Znajduje się w niektórych wysokotłuszczowych produktach roślinnych, zwłaszcza w nasionach lnu, nasionach chia i orzechach włoskich.
  2. EPA (kwas eikozapentaenowy):  Znajduje się w tłustych rybach, owocach morza, oleju rybnym i oleju z alg.
  3. DHA (kwas dokozaheksaenowy):  Znajduje się w tłustych rybach, owocach morza, olejach rybnych i oleju z alg.

Należy pamiętać, że chociaż ALA jest kwasem omega-3, musi zostać przekształcony w kwasy tłuszczowe omega-3 o dłuższym łańcuchu EPA lub DHA, aby zapewnić jakiekolwiek związane z tym korzyści zdrowotne. Niestety, ludzkie ciało nie radzi sobie dobrze z konwersją ALA. Badania pokazują, że konwertujemy ALA do EPA i DHA tylko w około 5%, tak więc, koniecznym jest uzupełnianie omega 3 w naszej diecie.Kwasy tłuszczowe omega-3 występują w dużych stężeniach w żywności, takiej jak dzikie ryby zimnowodne, siemię lniane, oleje z alg i nasiona chia. Chociaż te pokarmy są powszechne, większość z nas nie spożywa ich w wystarczających ilościach.

Szacuje się, że 80% światowej populacji ma niskie spożycie kwasów omega-3.

Badania wykazały, że tłuszcze omega-3 są niezbędne do rozwoju, utrzymania i ochrony struktur ośrodkowego układu nerwowego od poczęcia, a także niewątpliwie przez całe życie. Toczy się debata na temat względnego znaczenia EPA w porównaniu z DHA, ale istnieje ogólny konsensus naukowy, że zarówno EPA, jak i DHA przyczyniają się do zdrowia i rozwoju poznawczego, a także dobrego samopoczucia psychicznego, uczenia się i nastroju.

Wiemy doskonale o właściwościach kwasów Omega 3 i wpływie na układ sercowo naczyniowy, czy też ogólnie zdrowie, ale czy mamy świadomość jak omawiane kwasy tłuszczowe oddziaływują na mózg, układ nerwowy i funkcje kognitywne?

Tłuszcze stanowią 60 procent mózgu i nerwów, które obsługują każdy system w naszym ciele. Jest więc oczywiste, że im lepszy tłuszcz w diecie, tym lepiej funkcjonuje nasz organizm.

 EPA i DHA są niezbędnymi elementami budulcowymi zdrowych błon komórkowych. Te błony komórkowe zapewniają krytyczne wsparcie dla łączności mózgu, która wspierają:

  • Zdrowa pamięć
  • Funkcje kognitywne
  • Dobre samopoczucie emocjonalne

Jak ważny jest DHA dla rozwoju mózgu?

Rozważ kilka wyników badań:

  • Niemowlęta, które mają małą ilość DHA w swojej diecie, wykazują wolniejszy rozwój mózgu i obniżoną ostrość wzroku.
  • Kultury, których dieta jest bogata w kwasy tłuszczowe omega 3 (takie jak Eskimosi, którzy jedzą dużo ryb) mają mniejszą częstość występowania chorób zwyrodnieniowych ośrodkowego układu nerwowego, takich jak stwardnienie rozsiane.
  • Stwierdzono, że zwierzęta doświadczalne, których dieta jest uboga w DHA, mają mniejsze mózgi i opóźniony rozwój ośrodkowego układu nerwowego.
  • Wykazano, że niektóre dzieci o słabych wynikach w szkole z powodu ADD mają niewystarczającą ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych w swojej diecie.

Opublikowane badania kliniczne sugerują, że EPA ma szczególne powinowactwo do stanów związanych ze zmienionym nastrojem i zachowaniem, w tym:

  • Depresja
  • Choroba afektywna dwubiegunowa
  • Schizofrenia
  • ADHD

Optymalne poziomy fosfolipidów DHA są skorelowane pozytywnie z pompą sodowo-potasową  w mózgu ssaków.

aktywność NA+/K+-ATP pomaga:

-utrzymać niskie stężenia sodu pozakomórkowego i wyższy wewnątrzkomórkowy poziom potasu, co ułatwia transdukcje sygnału, generowanie i przekazywanie sygnałów elektrycznych w mózgu.

-wspomagają aktywność mózgu

-DHA nadzoruje uwalnianie i tworzenie pęcherzyków neuroprzekaźników w błonie synaptycznej i wiązanie między neuroprzekaźnikami a receptorami postsynaptycznymi.

– Wykazano, że została wzmocniona produkcja glutaminianu, dopaminy, acetylocholiny i serotoniny  poprzez wzrost spożycia omega-3 (zmiana w produkcji lub dostępność neuroprzekaźników w szczelinie synaptycznej prawdopodobnie wpływa na aktywność nerwową i ostatecznie wydajność poznawcza).

-zwiększona produkcja  tlenku azotu (NO)-regulacja napięcia naczyniowego poprzez wzrost produkcji NO może prowadzić do wzrostu perfuzji krwi mózgowej .

-neuroprotekcja (wzrost produkcji czynnika neurotroficznego pochodzenia mózgowego)

DHA jest najważniejszym kwasem omega-3 dla zdrowia mózgu, stanowi 97% kwasów tłuszczowych omega 3 znajdującyh się w mózgu.

DHA jest krytycznym składnikiem strukturalnym kory mózgowej  , obszaru mózgu odpowiedzialnego za pamięć, język, kreatywność, osąd, emocje i osobowość.

1. LĘK I DEPRESJA

Niski poziom omega-3 powiązano z lękiem, depresją i chorobą afektywną dwubiegunową. Studenci medycyny borykający się ze stresem przed egzaminem wykazali 20% zmniejszenie lęku podczas przyjmowania suplementów omega-3.

Przegląd badań na osobach z zaburzeniami nastroju wykazał, że kwasy omega-3 mają znaczące właściwości przeciwdepresyjne.

Jedno z badań wykazało, że suplementacja omega-3 jest skutecznym, szybko działającym antydepresantem.

Już po trzech tygodniach suplementacji aż 69% uczestników badania nie spełniało już kryteriów depresji.

Dodatkowo wykazani, że ośmiotygodniowa suplementacja EPA jest tak samo skuteczna, jak Prozac w leczeniu poważnych zaburzeń depresyjnych.

Natomiast, gdy EPA był przyjmowany razem z fluoksetyną, wyniki były nawet lepsze niż przyjmowanie samej fluoksetyny lub EPA

2. ZESPÓŁ NADPOBUDLIWOŚCI PSYCHORUCHOWEJ Z DEFICYTEM UWAGI (ADHD)

Dzieci i młodzież z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) mają niższy poziom kwasów omega 3 we krwi , co sugeruje, że suplementacja może być pomocna.

Przegląd systematyczny 52 badań na dzieciach z ADHD wykazał, że suplementacja Omega 3 są najbardziej obiecującymi interwencjami w przypadku ADHD.

Jedno z badań wykazało, że studenci zażywający omega-3 radzili sobie lepiej w czytaniu i ortografii i wykazywali zmniejszenie ogólnych objawów ADHD.

W innym badaniu podawanego dzieciom wysokie dawki kwasów omega 3 (do 16 gramów dziennie) i stwierdzono, że suplementy były dobrze tolerowane i powodowały znaczną poprawę nieuwagi, nadpobudliwości i zachowań.

3. ROZWÓJ MÓZGU U DZIECI 

Tłuszcze omega-3 są niezbędne zarówno dla młodych matek, jak i ich dzieci.

Depresja poporodowa dotyka 15% wszystkich młodych mam.

Kiedy młode matki zmagające się z depresją poporodową otrzymywały suplementy omega-3, wykazywały co najmniej 50% redukcję objawów według dwóch standardowych skal depresji.

Omega-3 mają kluczowe znaczenie dla rozwoju mózgu i układu nerwowegou niemowląt i dzieci.

Uzyskanie wystarczającej ilości kwasów omega-3 podczas ciąży wiąże się z licznymi korzyściami dla dziecka w tym zmniejszeniem ryzyka porażenia mózgowego, zaburzeń ze spektrum autyzmu i ADHD.

4. URAZY MÓZGU

Zgodnie z badaniami naukowymi  i doświadczeniem klinicznym, agresywne dawki  kwasów tłuszczowych omega-3 może być korzystne w przypadku urazów mózgu.

5. SPADEK FUNKCJI POZNAWCZYCH I UTRATA PAMIĘCI

Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią przed upośledzeniem umysłowym związanym z wiekiem i mogą wspomagać uczenie się i pamięć u dorosłych w każdym wieku, od młodych dorosłych po osiemdziesięcolatków.

Brak kwasów omega-3 może spowodować, że Twój mózg w wymierny sposób się kurczy i szybciej zestarzeje.

Liczne badania potwierdzają, że seniorzy z wyższymi poziomami kwasów omega-3, w szczególności DHA, mają znacznie mniejsze ryzyko rozwoju demencji lub choroby Alzheimera.

Informacja żywieniowa

W porcji (1 kapsułka)Zawartość
Olej rybi1000 mg
– w tym kwas eikozapentaenowy EPA500 mg
– w tym kwas dokozaheksaenowy DHA250 mg

Polecane produkty

Ostatnie wpisy